Översättning svenska till engelska, lite tips och råd

Översättning: svenska till engelska, lite tips och råd

I en global värld är engelskan det dominerande lingua franca. Därför väljer de flesta organisationer med internationella ambitioner att översätta sin webbsajt, broschyr eller annan kommunikation till just engelska först. Här listar vi lite tips och råd för att avhjälpa dina svenska till engelska översättningar.

Översättning från svenska till engelska: tips och råd

Pris på översättning från svenska till engelska

Om ni får ett pris per målord på engelska, och inte källord på svenska, då borde ni veta att slutpriset för eran svenska till engelska översättning kommer att bli runt 15% högre än ni har räknat med. Detta är delvis på grund av språkens struktur: på svenska är det vanligare att man skriver ihop ord än på engelska. Vissa andra hävdar att det är mest för att engelsmännen tycker om att höra på sig själva som texterna blir längre, men vi köper inte den argumentationen, ännu…

Brittisk, amerikansk eller internationell engelska?

Detta kan bli svårt eftersom internationell engelska inte är så väldefinierad. Svaret på frågan är att anpassa engelskan efter marknad. Ska ni kommunicera med britter då är det brittisk engelska, amerikaner är lika med amerikansk engelska osv för de andra engelsktalande länderna. Internationell engelska borde användas för andra marknader och det viktigaste när man väljer denna väg är att konsekvent följa grammatikens regler och rättstavningsregler för just den dialekten av engelska du har valt, alltså antingen rättstavningsreglerna för amerikansk eller brittisk engelska. Det finns en viss tendens att välja amerikanska regler här, och du kan läsa mer om bakgrunden till internationell engelska här.

Översätta svenska till engelska själva

Det finns bara en godtagbar anledning till att man skulle välja att översätta från svenska till engelska själv, och det är om man har begränsade ekonomiska resurser. En annan godtagbar anledning är att man har engelska som modersmål, men inte ens då betyder det att man kan kommunicera väl i skrift. Det man behöver ta i beaktan om man väljer att översätta själv är att slutprodukten blir nästan säkert inte lika bra som om en yrkesöversättare hade gjort den. Det är nästintill omöjligt att få till samma bredd och djup i ens språk som för en infödd och yrkesöversättare. Men det finns alltid undantag.

Svengelskans intåg..

Om man väljer att ändå översätta själv då behöver man akta sig för den fruktade svengelskan. Här finns det lite länkar och sidor med information om svengelskan och hur det svenska språket har påverkats av engelskan: Anglicismer i svenskan, Svengelska på susning, ideela organisationen Språkförsvaret, en artikel från DNoch en handbok om hur engelsktalande reagerar på svengelskan.

Syftet styr innehållet och stilen

Tänk noggrant igenom målgruppen. Om texten ska läsas på en blogg som denna då får den vara ledigare i stil, är den juridisk eller medicinsk då är trovärdigheten och riktigheten i översättningen väldigt viktiga, ska den vara säljande borde ordvalen uppmuntra läsaren till att göra något.

Vi hoppas att dessa tips är till nytta för dig som behöver översätta från svenska till engelska. Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller tips.

Tags: , , , ,

Kommentera

by jackson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *